A fegyveres biztonsági őrség kiszervezése miatt demonstrált a paksi atomerőmű két szakszervezete

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. viszont méltánytalannak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket. A szakszervezetek nemcsak a juttatások, hanem a nukleáris védelem miatt is aggódnak.

A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) már múlt héten sztrájkra készült; akkori közleményükben úgy fogalmaztak: szeretnék elérni, hogy az atomerőműben ne szervezzék ki a fegyveres biztonsági őrséget. Ha ez mégis megtörténik, akkor biztosítsanak méltányos feltételeket a dolgozóknak.

A Paksi Atomerőmű MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az esetleges átszervezések kezelése mindenkor a dolgozók érdekeinek messzemenő figyelembevételével zajlik. A mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek.

Még 2018 májusában derült ki, hogy a paksi atomerőműben a fegyveres biztonsági őrök a jövőben kikerülnek az állományból. A szakszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek az őrök látják el az atomerőmű mint nukleáris létesítmény védelmét, ez a testület nem egyenlő a vagyonőri szolgáltatással. A szakszervezetek tehát nemcsak a munkáltatói juttatások, hanem a nukleáris védettség miatt is aggódnak. Ennek kapcsán a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztertől, Bártfai-Mager Andreától kértek segítséget, egyelőre hiába.

Az atomerőmű szerint viszont a szakszervezetek annak ellenére jelentettek be konfliktushelyzetet, hogy az üzemi tanácsban még folynak az egyeztetések.

Az Országos Rendőrfőkapitányság 2017-ben részletesen felülvizsgálta a Paksi Atomerőmű védelmével kapcsolatos gyakorlatot, és olyan új követelményeket támasztott, amelyek többek között a fegyveres biztonsági őrség létszámának emelését írták elő.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. úgy döntött, hogy 100 százalékban saját tulajdonú leányvállalatán – az ugyancsak köztulajdonban álló Atomix Kft.-n – keresztül teljesíti az ORFK határozatában foglalt követelményeket. A döntést az alapozta meg, hogy az Atomix Kft. több évtizedes biztonsági tapasztalatot szerzett már a Paksi Atomerőmű vagyonőri tevékenységének ellátása során.

A tájékoztatás szerint a mostani átszervezés során minden dolgozó testreszabott ajánlatot kapott a vállalatnál eltöltött idő, a nyugdíjig hátralévő idő, illetve az egyéb átképzési lehetőségek figyelembevételével. Az érintett fegyveres biztonsági őrök – munkáltatói jogutódlás keretében – az eddigi feladataikat változatlan bérért végzik a továbbiakban is, mindezt pedig a törvény által előírt kötelező juttatásokon felül felkínált jelentős kompenzációs csomag egészíti ki. A társaság szerint a kompenzációs csomag nélkül is több száz jelentkezés érkezett a szóban forgó munkakörökre.

A MÉSZ és a PADOSZ még múlt héten bejelentették: ha március 22-ig nem sikerül megállapodni, az őrséget ellátó személyzet kész a sztrájkra. Ez nem azt jelenti, hogy védettség nélkül marad a paksi atomerőmű, hanem azt, hogy a fegyveres rendvédelmi hatóságnak kell ezt a tevékenységet is ellátnia.