Téves jogi értelmezésből fakadó fegyveres biztonsági őri pozicíóra történő felvétel elutasítása

Tisztelt fegyveres biztonsági őr munkatársak, illetve az e pozícióra jelentkezők!

Az utóbbi időben több megkeresés érkezett az egyesülethez abban a témában, hogy amikor  valaki felvételre jelentkezett fegyveres biztonsági őri munkakörre adott kötelezetthez, felvétele azzal került elutasításra, hogy nem rendelkezik a jogszabály előírása szerinti fegyveres biztonsági őr OKJ vizsgával, vagy a jelenleg hatályos rendőrhatósági vizsgával.

Ezzel kapcsolatos álláspontunk a következő.

Jelenleg a hatályos 1197. CLIX. törvény és a 27/1998 (VI.10.) BM rendelet van érvényben. E két jogszabály jelenleg még nem változott. Változtatására irányuló kérelmünket még tavalyi évben előterjesztettük a fegyveres biztonsági őrség képesítési követelményeinek kidolgozásával együtt. Ennek megfelelően mindaddig, míg e két jogszabály változtatása nem történik meg, úgy addig a felvételre jelentkezőket a hatályos szabályok szerint kell elbírálni a felvételi eljáráskor. Nem indultak még szervezett FBŐ OKJ tanfolyamok, következésképpen nem lehetett még tanfolyami kibocsájtás.

Összegezve az a gyakorlat, mely arra hivatkozva utasítja el a fegyveres biztonsági őri pozícióra történő jelentkezést, hogy a jelentkező nem rendelkezik érvényes OKJ-s vizsgával, vagy pedig a jelenleg még hatályos 2 éves rendőrhatósági vizsgával, egyfelől diszkriminatív, másfelől pedig jogsértő.

A felvétel ilyen indokkal történő elutasítását a jelentkező megpanaszolhatja az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, illetve ott tehet bejelentést.

http://www.egyenlobanasmod.hu/