Tévedett az arcfelismerő, emiatt került börtönbe egy amerikai férfi

Az ártatlan afroamerikai férfi egy teljes évig küzdött, hogy elejtsék ellene a vádakat. Ezt a technológiát Magyarországon is használják.

Egy New Jersey állambeli Patersonban élő 31 éves afroamerikai férfit, Njeer Parksot súlyos vádakkal tartóztattak le, miután az arcfelismerő szoftver őt ismerte fel tévesen bűnelkövetőként. A férfira majd egy évig igazi rémálom várt, mire be tudta bizonyítani az ártatlanságát. 

A vádak súlyosak voltak: súlyos testi sértés, illegális fegyvertartás, hamis személyi igazolvány használata, marihuána birtoklása, bolti lopás, bűncselekmény helyszínének elhagyása, ellenállás a letartóztatásnak. Ráadásul Parksot azzal is meggyanúsították, hogy majdnem elütött egy rendőrt egy autóval.

A woodbridge-i rendőrség által őrizetbe vett Parks elmondása szerint  11 NAPOT TÖLTÖTT BÖRTÖNBEN, előzetesben. Csak a szabadulása után tudta meg, hogy milyen bizonyítékok vannak ellene.

A CNN által megszerzett rendőrségi jelentés szerint a rendőrök által bemutatott bizonyíték, amely Parks letartóztatásához vezetett, egy „magas szintű egyezés” volt, amit a szemtanúk által a gyanúsítottal összefüggésbe hozott a helyszínen talált hamis személyi igazolvány fotója alapján az arcfelismerő rendszer. Ez elég volt ahhoz, hogy az ügyészek és a bíró aláírja a letartóztatási parancsot.

Ami ezután következett, az 

EGY ÉVIG TARTÓ JOGI RÉMÁLOM

volt Parks számára, akire évekig tartó börtön és a korábbi elítélései miatt további büntetés várhatott.

Még mindig nagy a hibalehetőség

Az arcfelismerő-technológia egyre pontosabbá vált a deep learning eljárásmód fejlődésének köszönhetően, ami olyan mesterséges intelligenciát használ, amely nemcsak a kezelő által megadott parancsokat és feladatokat hajtja végre, hanem SAJÁT MAGÁTÓL IS KÉPES TANULNI.

A kutatások szerint ugyanakkor a sötétebb bőrű emberek arcának azonosítása során drasztikusan nagyobb a hibalehetőség. És mivel az Egyesült Államokban nem léteznek olyan szövetségi irányelvek, amelyek korlátoznák vagy egységesítenék az arcfelismerés bűnüldöző szervek általi használatát, az amerikai államok – és még gyakrabban az önkormányzatok – maguk dönthetik el, hogy mit tesznek, ha egyáltalán tesznek valamit a használatának ellenőrzése érdekében. Virginia nemrégiben az ötödik államként korlátozta az arcfelismerő rendőrségi használatát, míg Portland, San Francisco, Oakland és Boston azon városok között van, amelyek betiltották az arcfelismerést.