Tájékoztatás konferenciáról

Május 28-29-én lezajlott a Fegyveres Biztonsági Őrségek XV. konferenciája Balatonföldváron a Hotel Jogarban. A konferencia programjában számos érdekes, szakmai szempontból kifejezetten izgalmas témakör került bemutatásra, megvitatásra.
A programban újdonságként előadást hallhattunk Dr. Molnár Jenő István az NKE RTK Magatartástudományi Tanszék tanársegédjétől a generációk közötti különbségekről, mely a biztonsági szakterületre kivetítve mutatott be néhány jellemző magatartást és viselkedésformát, ami adott esetben gátolhatja, vagy éppen segítheti az együttműködést a különböző korosztályok között. Meghívott előadóként és egyben kiállítóként vett részt a konferencián a Bixie-Bike Kft., akik elektromos kerékpárokat hoztak el bemutatásra és kipróbálásra a konferencia első napján. Az első nap végén pedig pódiumbeszélgetésre került sor a különböző kötelezettek/őrségekhez felvételre kerülő fegyveres biztonsági őr gyakornokok felkészítésével, oktatásával és vizsgáztatásával kapcsolatban, annak érdekében, hogy a jelen lévők megosszák egymással tapasztalataikat e téren.
A konferencia második napján nagy érdeklődés övezte a mesterséges intelligencia témakörét, melyet Prof. Dr. Abonyi János a Pannon Egyetem oktatási rektor-helyettese előadásában hallgathattunk meg. Hasonló érdeklődéssel hallgattuk Dr. Kaiser Ferenc az NKE docensét, Oroszország szakértőt, aki átfogó tájékoztatást adott az orosz-ukrán háborúról, annak jelenlegi állásáról, illetve a kritikus infrastruktúrák védelmének lehetőségéről. E két előadás érdekessége volt, hogy azt követően kerekasztal beszélgetés keretében megnövelt időkeretben, mód nyílt az előadóval kötetlen beszélgetésre, kérdések feltevésére, azok megválaszolására.
Üdítő színfoltot jelentett, hogy a konferencia lehetőséget adott az MVM Csoport EDISON 2 inkubációs programja egyik startup csoportjának, az Overall-nak. Kónya Veronika és Jakab Szonja, a két lelkes fiatal, olyan digitális megoldást fejleszt a vállalatoknak, amely segítséget nyújt a munkaruha és védőfelszerelés nyilvántartásában.
Fontosnak tartjuk a fiatalok támogatását, bemutatkozását és a mentor tevékenységet – a jövőben is.