Hárman összesen közel 90 éve teljesítenek szolgálatot fegyveres biztonsági őrként. Közös bennük, hogy hivatásnak tekintik a munkájukat.

Az alábbiakban három olyan fegyveres biztonsági őr kollégát szeretnénk bemutatni, akik több évtizede teljesítenek szolgálatot a fegyveres biztonsági őrség állományában. Személyük példaértékű arra, hogy e szakmát is lehet hivatásszerűen végezni és szeretni.

ARANYOS SÁNDOR

Aranyos Sándor az általános iskolai tanulmányait követően géplakatos képesítést szerzett, majd ezt követően a tiszavasvári Alkaloidában helyezkedett el. 1993-ig vegyipari gépeket szerelt. Hobbija a méhészkedés, amit 1990 körül kezdett. Volt sógorának segített éveken keresztül, akinek egy nagy méhészete van. 2012-ben a szakmunkás vizsgát is letette.

– Oktatáson, teszteken, vizsgákon vettem részt, majd 1993. április elsején kezdtem szintén a tiszavasvári Alkaloidában az akkor induló fegyveres biztonsági őrként, tehát alapító tagnak vagyok tekinthető – meséli Aranyos Sándor. Fegyveres biztonsági őrként többek között objektumőrzési és szállítmánykísérési feladatokat hajtottam végre. A ranglétrán haladva dolgoztam őrként, majd váltásparancsnok-helyettesként. Az első munkanapomra emlékszem, hogy csütörtök volt. A magyarázat egyszerű, hogy így megjegyeztem a napot. 24-48 órás szolgálatban dolgoztam, így valahogy ez az első munkanap megmaradt – teszi hozzá Aranyos Sándor.

Kihívásnak tekintette, hogy fegyveres biztonsági őrnek jelentkezzen a Tiszavasvári Rendőrkapitányságra. A különbözeti vizsgák és az orvosi vizsgálatok után 2018. szeptember elseje óta dolgozik a kapitányságon.

Bár az Alkaloidnál is sok emberrel volt kapcsolatban, ráadásul még járőrözni kellett, de más volt a munka, mint a rendőrkapitányságon. A kapitányságon sok kolléga van, ráadásul sok ügyfél is jár a kapitányságra. Őket regisztrálni kell, útba kell őket igazítani. Türelmesnek kell lenni mindenkivel. Hogy mennyire profin végzi a munkáját, a legjobb bizonyíték, hogy egyetlen egy állampolgári panasz sem érkezett vele szemben. Persze ehhez kell, hogy a feladatai ellátáshoz való hozzáállása példaértékű legyen, a szolgálati feladatokat pontosan elvégezze, mindig lehessen rá számítani. Szakmai tapasztalata kiemelkedő, átlagon felüli szóbeli kifejező készséggel, kapcsolatteremtő készséggel rendelkezik, elméleti, gyakorlati tapasztalatai kiemelkedőek. Az állományban lévő fegyveres biztonsági őrökkel a szakmai ismereteit megosztja, szolgálata ellátása során folyamatosan a legjobb tudása szerint végzi munkáját.

Egyszerűen imádom ezt a munkát – mondja közel 30 éves fegyveres biztonsági őri munka után is Aranyos Sándor.

HERPAI ISTVÁN

12 éve teljesít szolgálatot a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon, de már 27 éve fegyveres biztonsági őr. Eredeti végzettsége szőlőtermesztő, ma is gazdálkodik – akár hobbijának is lehet nevezni ezt. 16 évet dolgozott szőlőtermesztőként a helyi TSZ-ben, de a rendszerváltás után a munkahelye megszűnt, így a közeli Izsákon keresett munkát, ahol 1992-től dolgozott a Magyar Honvédség lőszerraktárában. Itt elvégezte a személyi- és vagyonőri tanfolyamot. Ezután kapuőri beosztásban kezdett dolgozni, majd öt évig volt őrségparancsnok, ezután pedig 8 évig váltásparancsnoki feladatokat látott el. 2009-ben azonban ez a munkahelye is megszűnt. Mivel hallotta, hogy a rendőrség fegyveres biztonsági őröket keres, így 2010 januárjában jelentkezett, és egy hónappal később már a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságon fegyveres biztonsági őrként kezdett, és a mai napig is ott teljesít szolgálatot.

Összesen 27 éve dolgozik a szakmában.

Sok izgalom szerencsére nincs a szolgálat alatt – mondja Herpai István. 27 évvel ezelőtt ami miatt jelentkeztem az a munkabeosztás volt. 24 órás szolgálat után 72 óra szabadnap járt. Mivel gazdálkodtunk a családban, szőlőtermesztéssel foglalkozunk, így a munka mellett erre is volt időm. Vonzó volt az is, hogy biztos munkahelyem lesz, a fizetést időben megkapom. Persze aztán az idők folyamán már nem csak ez motivált – meséli Herpai István. A legemlékezetesebb esete még a honvédséghez fűződik, amikor Orgoványban leégett az ottani borókás. Hetekig ott volt, oltotta a tűzet. Az, ahogy mondja: kemény volt.

Ismeri és betartja a jogszabályokat, feladatait szakszerűen hajtja végre, az új kollégák betanításában aktív szerepet vállal. Arra, hogy mennyire jól és lelkiismeretesen végzi munkáját a legjobb bizonyíték, hogy 2015-ben a megyei rendőrfőkapitány a kiemelkedő munkavégzéséért jutalomban részesítette. Tavaly kimagasló eredménnyel végezte el a szakmai, a jogi, az intézkedéstaktikai valamint lövészeti vizsgáit is.

A pandémiás időszak az ő munkájánál is érződött. Tavaly sokkal kevesebb volt az ügyfél. Most már kezd visszaállni a régi élet. És ha már ügyfél. Az állampolgárok részéről panasz nem érkezett vele szemben a rendőrségnél töltött 11 év alatt.

 

LENGYEL SÁNDOR

Lassan 30 éve fegyveres biztonsági őrként dolgozik, 11 éve már a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányságon. Lengyel Sándor eredeti végzettsége villanyszerelő, de ahogy mondja egy percet sem dolgozott a szakmájában.

Az a szerencsétlen helyzet állt elő, hogy a cég, ahova szakmai gyakorlatra jártam, mire elvégeztem az iskolát megszűnt – meséli nevetve Lengyel Sándor. Ez a rendszerváltás idején nem volt ritka. Úgyhogy ott maradtam, hogy merre tovább? Elkezdtem vendéglátózni, de az annyira nem tetszett. Akkor hallottam arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium keretén belül megalakult a fegyveres biztonsági szolgálat, eleve tetszett a honvédség. Tetszett a munkaidő beosztás is, mivel akkor építkeztem, így volt időm arra is a munka mellett – teszi hozzá Lengyel Sándor. Fegyveres biztonsági őri feladatait – a Honvédelmi Minisztérium keretén belül 1991. október 1-jén megalakult – fegyveres biztonsági őrség tagjaként, mint közalkalmazott kezdte meg, tehát alapítótagnak tekinthető az új szervezeti egység tekintetében. Fegyveres biztonsági őrként többek között objektumőrzési és szállítmányozási feladatokat hajtott végre. Nem gyakori, hogy valaki ennyi időt, közel 30 évet megszakítás nélkül fegyveres biztonsági őrként dolgozzon a honvédségnél vagy a rendőrségnél. A volt kollégái egy része, aki a szakmában maradt elment vagyonőrnek. Neki sikerült úgy elhelyezkedni a rendőrségnél, hogy nem volt a munkaviszonyában megszakítás. Hogy munkáját precízen és jól végezte, jól jellemzi, hogy 2000-ben a honvédelmi miniszter „a honvédelem fejlesztése, a haza védelmének erősítése érdekében végzett kiemelkedő teljesítménye” elismeréséül elismerésben részesítette. 2010. május elsejével kérte áthelyezését a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság szervezetében létrehozott fegyveres biztonsági őrség állományába.

Lengyel Sándor szakmai tapasztalata kiemelkedő, átlagon felüli szóbeli kifejező készséggel, kapcsolatteremtő készséggel rendelkezik, elméleti, gyakorlati tapasztalatai kiemelkedőek. Az újonnan állományba került fegyveres biztonsági őrökkel a szakmai ismereteit megosztja, szolgálata ellátása során folyamatosan a legjobb tudása szerint végzi munkáját, állampolgári panasz sem érkezett vele szemben még soha.

 

Gratulálunk kollégáinknak és továbbra is erőt, egészséget, sikerekben bővelkedő fegyveres biztonsági őri szolgálatellátást kívánunk.