Fegyveres szervezetre van szükség a migráció ellen

Szükség van a tartós migrációs hullám kezelését folyamatos szolgálattal biztosító fegyveres szervezetre – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán pénteken. Bakondi György azt mondta: a jelenleginél szélesebb körben, intézményesített formában tervezik bevonni a védekezésbe a polgárőrséget is. 

– Ennek tart az előkészítése – közölte. A Magyar Nemzet korábban már beszámolt azon polgárőrök tevékenységéről, akik jelenleg is részt vesznek a határkerítés védelmében.

Hangsúlyozta, hogy a jelenleg a határon szolgáló rendőri erők a fokozott nyomást nem képesek ellensúlyozni, ezért az ország több pontjáról átvezényléssel küldik a határra a rendőröket. Ez pedig mind a rendőrök családja, mind az ott elvégzendő feladatok szempontjából hátrányos – fűzte hozzá.

Az illegális határátlépések száma és az embercsempészek ellen indított eljárások száma is több mint egy évvel ezelőtt. 

Csütörtök estig már több mint 7900 illegális határátlépőt fogtak el, így vélhetően pénteken már a 8 ezret is elérte a számuk. Szintén csütörtök estig 79 büntetőeljárást indítottak embercsempészés miatt a magyar hatóságok – ismertette Bakondi György.

A főtanácsadó kiemelte: 2015 óta folyamatosan migrációs nyomás alatt van a magyar határ. Sem a nemzetközi elemzők, sem a magyarországi információk alapján készült prognózisok nem jelzik azt, hogy pár hónapon belül véget érne a migrációs nyomás. – Fel kell készülni arra, hogy hosszú időn keresztül kell szolgálni a magyar emberek és Európa biztonságát – fogalmazott Bakondi György, megjegyezve: szeretnék, ha ebben az Európai Unió is partnere lenne Magyarországnak, anyagi és más támogatásban is.

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggeli rádióinterjújában már utalt arra, hogy a növekvő migrációs nyomás miatt több embert kell majd a határra vezényelni, ennek menedzselésére pedig szükség lehet új erők bevonására.