Fantomcégeken keresztül őriznek fontos állami hivatalokat

Alvállalkozói láncolaton keresztül kapják a pénzüket, miközben felettük folyvást cserélődnek és fantomizálódnak a cégek, járulékokat pedig nem fizetnek utánuk. Erről panaszkodnak középületeket őrző vagyonvédők. Volt, aki emiatt nem kapott egészségügyi ellátást, másvalaki pedig hitelt, de volt, aki a nyugdíjemelésének inthetett búcsút.

Céglogós dzsekit viselő vagyonőrökkel találkozhat az egyik fontos hazai közintézményben, aki betér oda ügyet intézni. A kabáton szereplő logó egy milliárdos árbevételű, közel két tucat nagy középület őrzését elnyerő, több mint száz embert foglalkoztató zrt.-é, az állami hivatal egyik fő feladata pedig az, hogy a törvényesség felett őrködjön.

Mindezek alapján szuperbiztos, munkaügyileg kifogásolhatatlan állásnak gondolhatnánk az őrökét, holott ennek pont az ellenkezője igaz.

A Budapesti Corvinus Egyetemen – de attól függetlenül, egy külsős cégben – foglalkoztatott takarítókról szóló cikkünket olvasva keresték meg szerkesztőségünket a biztonsági őrök. Azt mondták, hasonló kiszolgáltatottsággal, jogfosztottsággal küzdenek ők is, mint az egyetemen dolgozó takarítók. Azt kérték, ne legyen beazonosítható, hol dolgoznak.

A cég, amelynek egyenruháját viselik, a Bizalom Vagyonvédelmi Szolgáltató Zrt. Ők a magyar vagyonvédelmi piac erős szereplői, 2014-ben 1,4 milliárdos bevételük volt. A vállalkozás sorra nyeri a tendereket, de jellemzően nem saját dolgozóit bújtatja egyenruháiba, hanem a többszörös alvállalkozói lánc végén álló munkaerőt. A Bizalom Zrt. a cégadatok szerint 112 főt foglalkoztat, ennyi vagyonőrrel fizikailag nem tudnák ellátni az elnyert megbízásokat.

A működési modell az őrök elmondása szerint hasonló, mint a corvinusos takarító cégeknél. A dolgozókat papíron foglalkoztató kft-k csak néhány hónapig aktívak, halmozódó köztartozásaik miatt az adóhatóság menetrendszerűen végrehajtást rendel el ellenük. Aztán eltűnnek az alvállalkozói porondól, helyettük jön a következő, ami átveszi a dolgozókat.Csak egyvalaki marad a cégcserék során, az alvállalkozói kört koordináló összekötő. Ő mindig ugyanaz a személy, bárhogy is hívják az éppen soron lévő alvállalkozót. Ő osztja, szervezi a takarítók, vagyonőrök munkáját, intézi a papírokat.

Se biztosítás, se kölcsön.

A nyilatkozó biztonsági őrök arról beszéltek, hogy öt év alatt már a tizedik alvállalkozó alkalmazottjaként szolgálnak, és a cégek működése miatt már több gondjuk is akadt.

Egyikük például munkaviszonnyal rendelkező nyugdíjasként fél százalékos nyugdíjemelésre lenne jogosult, ám amikor a nyugdíjbiztosítási főigazgatóságon jelezte munkaviszonyát, és igényelte nyugdíjemelésre való jogosultságát, a hivatal visszadobta kérését. Arra hivatkoztak, hogy a munkáltatójaként feltüntetett cég ellen eljárás van folyamatban köztartozás miatt.

Egy kollégája személyi kölcsönt szeretett volna kapni. A bank visszautasította a hiteligénylését arra hivatkozva, hogy a munkáltatója nem megbízható. Volt, akitől az egészségügyi ellátást tagadták meg, a háziorvosnál derült ki, hogy nem rendelkezik egészségbiztosítással, mert nem fizeti a munkáltatója a járulékot.

Az mindannyiuk közös tapasztalata, hogy sem túlórára, sem betegség esetén senki sem kap egy fillért se.

Alvállalkozó munkáltatók negyedévre

A Bizalom Zrt. alvállalkozói, ugyanúgy, mint a Corvinuson a takarítókat foglalkoztató cégek, néhány havonta váltják egymást. Nagyjából ennyi idő kell az adóhivatalnak, hogy eszméljen, és elkezdje behajtani a be nem fizetett köztartozást. Ez azonban gyakorlatilag reménytelen, mert a cég vagyontalan, a NAV-végrehajtás megindítása után külföldi kézbe kerül, és ezzel kilép az alvállalkozói körből.

Megnéztünk a céginformációs rendszerben három társaságot, amelyek a Bizalom Zrt.-s egyenruhát viselő biztonsági őröket foglalkoztatták az utóbbi évben. A cégek nevét nem írjuk le, hogy állásukat féltő informátoraink ne legyenek azonosíthatók.

– Az egyes számú cég budapesti bejegyzésű, 2014-ben alapították. A NAV bő egy évvel később indított ellene végrehajtást, amit azóta újabb kettő követett. Tulajdonos-ügyvezetője a biztonsági őrök elmondása szerint az alapításkor egy hajléktalan volt, ma már egy ukrán állampolgár. Adózott eredménye és bevétele egyformán mínuszban.

– A kettes számú céget egy dunántúli városban, egy emeleti lakásba jegyezték be szintén 2014-ben. Tulajdonosa egy tanyán lakik száz kilométerre onnan. A társaság ellen végrehajtás indult tavaly.

– A hármas számú cég székhelye ugyanott van, mint a kettesé, és nem sokkal azután alakult, hogy elődjét ősszel végrehajtás alá vonták. Tulajdonosa az ország másik végében él, a céginformációs rendszer szerint a vállalkozásnak nulla alkalmazottja van. Ez ellen még nem indult végrehajtás, jelenleg papíron ez a vagyonőrök munkaadója.

A láncolat a biztonsági őrök állítása szerint az alábbi módon működik:

A fővállalkozó 2000 forintos óradíjjal elnyeri az őrzésre kiírt közbeszerzést. Ebből 700 forintot eltesz. A fennmaradó 1300 forinton a második szinten álló alvállalkozó 400 forintot keres, marad 900. A harmadik szintű alvállalkozó, aki a köztartozást felhalmozza és fantomizálódik, 400-500 forintot tesz el, így a sor végén a biztonsági őr 4-500 forintos óradíjért dolgozik. Adó, járulék sok esetben egyáltalán nincs a rendszerben.

Nyugalomból Bizalom

A Bizalom Zrt.-t 1994-ben alapította Túróczi Antal. Ő már 1986-ban belekóstolt a vagyonőrzésbe, miután leszerelt a rendőrségtől, ahol mesterlövészként szolgált. Nyugalom Személy és Vagyonvédelmi kisszövetkezete 1992-ben vette fel a Biztonság nevet.

A kilencvenes években a Skálának dolgoztak, majd a Magyar Hitelbankhoz kerültek Demján Sándor mellé. Innen erednek banki kapcsolataik. A banki biztonsági terület jelenti a Bizalom főprofilját – vallott magukról Túróczi 2011 októberben a Biztonság magazinnak.

Abban az interjúban azt mondta, 1500 alkalmazottjuk van. Ehhez képest az Opten adatbázisa szerint 2014-ben a Bizalom Zrt.-nek 115 munkavállalója volt. 2014-ben 1,4 milliárd forint rekord árbevételt ért el, ehhez 84 milliós adózott eredményt produkált.

Üzleti titkok

Kérdéseinkkel megkerestük a Bizalom Zrt.-t is. Túróczi Antal annyit írt, hogy a vagyonőröktől kapott információk nem felelnek meg a valóságnak, ezért azokról érdemben nyilatkozni nem tud. Hozzátette, hogy “az információt szolgáltató vagyonőrök súlyosan megszegték a társaságuk általános őrszolgálati szabályzatának titoktartásra vonatkozó részét. Ez akár súlyos fegyelmi felelősségre vonással is járhat.”

Az alvállalkozói láncolatokra vonatkozó kérdésünkre azt írta, hogy nem tudja érdemben megválaszolni, mert, mint fogalmazott, “az sértené társaságunk üzletpolitikáját”. “A partnereinkkel kötött szerződések és azok tartalmi elemi szintén üzleti titoknak minősülnek, azért az ezekkel kapcsolatos kérdéseire sem áll módomban válaszolni.”

A vezérigazgató hozzátette, munkájukat minden esetben a hatályos jogszabályok, rendeletek szerint végzik. “Szerződéses partnereinknél a szerződés előkészítési szakaszában a jogszabályban előírt ellenőrzéseket elvégezzük.” Végezetül meghívást kaptunk a Bizalom Zrt. őszi, 30 éves jubileumi rendezvényére, ahol megismerkedhetünk szerződéses partnereikkel és vagyonőreikkel.

A Bizalom Zrt. által elnyert őrzésvédelmi tenderek, 2010-2016
– Fővárosi Állat és Növénykert
– Országos Bírósági Hivatal
– Budapest Corvinus Egyetem
– VII. kerületi önkormányzat
– Bevándorlási és Állampolgári Hivatal, bicskei tábor
– Országos Rendőr-főkapitányság Gazdasági és Igazgatási Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Igazgatóság
– Fővárosi Kormányhivatal
– Szegedi Törvényszék
– Országos Klinikai Idegtudományi Intézet
– Magyar Energia Hivatal
– XIV. kerületi Önkormányzat
– ORFK Dunakeszi Telephely
– Főváros gyermekvédelmi intézményei
– VI. kerületi Önkormányzat
– Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal
– Tisza Volán
– Budapesti Gazdasági Főiskola
– Észak-Alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság, Debrecen